Google Fuchsia

16-04-2021 22:20    436

Google Fuchsia: Google’ın Gizemli İşletim Sistemi

Google Fuchsia

Merhaba, bugünkü yazımda Google Fuchsia işletim sisteminden ve gelecekte bu işletim sistemi ile karşılaşabileceklerimizden bahsedeceğim.

 

Google İşletim Sistemleri

Google tarafından günümüze kadar yayımlanan iki adet işletim sistemi bulunmakta. Birisi Android, diğeri ise ChromeOS. Birisi telefonlar için, diğeri ise (şimdilik) laptoplar için olan bu iki işletim sistemi de Linux kernel üzerine inşaa edilmiş durumda. Android de ChromeOS de çıkış amaçlarını başarılı bir şekilde yerine getiren işletim sistemleri olarak karşımıza çıkıyor.

Google Fuchsia’nın Ekosistemdeki Yeri

Bildiğimiz bu iki işletim sistemi haricinde ise Google, Mayıs 2016’da adını ilk defa duyduğumuz Google Fuschia adında bir işletim sistemi daha geliştirmekte. Fuschia işletim sisteminin arayüzü uygulamaları Flutter ile geliştirilmekte. (Flutterda geliştirmeler Dart programlama dili ile yapılıyor) Aynı zamanda Go ile de yazılmış kodlar içeren Fuchsia, Google’ın kendi yazılım dillerini kullanmasıyla ön plana çıkıyor. Dahası; Fuchsia Linux kernel yerine Google’ın zircon kernelı üzerine inşaa ediliyor. [1][2]

Zircon kernel bir microkernel olduğundan, Fuchsia işletim sistemi için yapılan tahminler şimdiye kadar IoT cihazlar için bir işletim sistemi yapıldığına yönelikti. Fakat Google’ın sessiz sedasız yayımladığı geliştirici sürümüne bakılırsa, bir IoT işletim sisteminden daha fazlası bizi bekliyor olabilir. [3] Fuchsia için Linux yerine kendi geliştirdikleri zircon kernelin kullanılması; Fuchsia işletim sisteminin çalışacağı platformların güvenlik yönünden bakıldığında kernel seviyesinde tekrar değerlendirilmesine yol açabilir. Ayrıca; Fuchsia’nın Dart, Go, Python, Rust ve C/C++ haricinde Swift’e de destek verdiğini belirtmekte fayda var. 

Geliştirici sürümü yakın zamana kadar sadece Pixelbook laptoplara kurulup denenebiliyordu. Pixelbook laptopı olmayan kişilerin hala detaylı olarak Fuchsia’yı deneme şansı olmasa da; geçtiğimiz günlerde yaşanan bir gelişme bunun pek de uzun sürmeyebileceğinin bir göstergesi. Fuchsia demo adı altında açılan yeni bir web sayfasında çok basit de olsa işletim sistemini görme şansına sahibiz.

Google Fuchsia Demo

https://mgoulao.github.io/fuchsia-web-demo/ adresine giderek Fuchsia demosuna ulaşabilirsiniz. Siteyi telefonunuzdan ziyaret ettiğinizde, bilgisayarınızda girdiğinizde göremediğiniz bazı ekstra bilgileri de ekranda görebilir ve etrafta gezebilirsiniz.

İlgili site ve geliştirici sürümünün gelecekte bizi neler beklediğinin küçük bir habercisi olarak görebiliriz. Google’ın ne amaçla geliştirdiğini hala açıklamadığı ve kendi teknolojilerini (kernel, programlama dili gibi) kullanarak geliştirdiği Fuchsia’nın hitap ettiği alana ne gibi yenilikler getireceğini ve güvenlik anlamında ne gibi öğeler içereceğini zaman göstereceğe benziyor.

Kaynakça

[1] https://fuchsia.googlesource.com

[2] https://github.com/fuchsia-mirror

[3] https://fuchsia.googlesource.com/zircon/+/master/docs/zx_and_lk.md

[4] https://www.theverge.com/google/2017/11/20/16681556/apple-swift-language-google-fuchsia-os-open-source


Etiketler: